Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 36
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 476
Регистрирани: 1559
Най-новият регистриран: DenicaTania

Новините на Търговище порталът

"Героичната летопис на една война" показват в Славейковото училище

категория / Търговище        дата: 2012-01-27 г. / 20:26 ч.      прочетена: 630 "Героичната летопис на една война" показват в Славейковото училище

В 17.00 часа Историческият музей в Търговище представи нова експозиция - "Българското опълчение - героичната летопис на една война", разположена в Слевейкото училище. 

С тази изложба музеят отбелязва 134 години от Освобождението на Търговище. Исторически свидетелства, съхранявани в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и търговищкия музей възкресяват спомена за храбростта и саможертвата на Българското опълчение за свободата на Отечеството. 

Акцента е върху българското участие в Освободителната Руско-турска война /1877-1878/. Многобройни оригинални експонати препращат към личности и събития, свързани с пътя на опълченците и Шипченската епопея. Показани са военни униформи на руски офицери и българското опълчение, различни видове хладно и огнестрелно оръжие, снимки и документи на опълченци, оргинални картини на български художници, пресъздали историческите картини и събития. 
Търговищкият музей допълва изложбата с материали, свързани с опълченци от Търговище като Иван Цачев и Велико Филипов и находките от проучванията на руското гробище край Търговище, където днес е мемориала на Българо-руската дружба. Търговищенци имат възможността да видят и последните постъпления в музея – документи и снимки на щабс капитан Иван Шостак – ротен командир в Шеста опълченска дружина, останал в България след Освобождението със своето семейството си  в търговищкото с.Бряг.
В допълнение посетителите могат да видят два филма посветени на боевете на Шипка и Паметниците на признателност в Балкана, свързани с Българското опълчение.
Изложбата ще бъде показвана до 31 март тази година. 
За справки, информация и предварителни заявки – тел. 6-52-16.

Етикети: шипка, бузлуджа, исторически музей, славейково училище, търговище

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image