Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 53
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 858
Регистрирани: 1759
Най-новият регистриран: creatte

Новините на Търговище порталът

Лили Боянова присъства на храмовия празник във Въбел

категория / Политика        дата: 2012-06-05 г. / 15:49 ч.      прочетена: 2323 Лили Боянова присъства на храмовия празник във Въбел

Народният представител от ГЕРБ Лили Боянова присъства на празника на храм „Света Троица” в търговищкия квартал Въбел в деня на Свети Дух. Честването започна с концерт на самодейните състави към местното читалище „Развитие”- 1904”. Главинишкият митрополит Йоан и местните свещеници отслужиха тържествена литургия. В двора на храма бе отслужен и водосвет за здраве и благоденствие, а в чест на празника бе подготвен и раздаден и курбан за здраве.
Изграждането на църквата „Света Троица” в кв. Въбел започва през 1912г. Балканската и останалите войни от началото на 20 век обаче осуетяват строежа. Църквата е завършена през 1922г, когато е осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Симеон. Храмът е с много интересна външна архитектура, но прекрасните стенописи и орнаменти вътре са подложени на унищожение. Вследствие на изкривилия се централен купол дъждовните води се стичат по вътрешните стени. Затова жителите на квартала започват инициатива за набиране на средства за спешен ремонт на църквата.
Ден преди храмовия празник народният представител от ГЕРБ Търговище Лили Боянова присъства и на благотворителния спектакъл „С чужди драг в къщи враг” на  театралния колектив към читалище „Развитие- 1904”. Събраните над 200 лв  също ще бъдат вложени за спасяването на църковната сграда.

Етикети: Лили Боянова, Въбел, храм, храмов празник

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image