Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 163
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 1003
Регистрирани: 1759
Най-новият регистриран: creatte

Новините на Търговище порталът

Нашето момче Йордан Камджалов отново сред номинираните за Музикант на годината!

категория / Търговище        дата: 2014-02-14 г. / 13:09 ч.      прочетена: 10011 Нашето момче Йордан Камджалов отново сред номинираните за Музикант на годината!

Вече 23 години предаването "Алегро виваче" провежда допитване до слушателите си за Музикант на годината в класическите жанрове. Всички номинирани и наградени са големи български музиканти. Магнетичният търговищенец неслучайно веднъж вече получи приза на БНР и стана "Музикант на годината 2011", а сега е номиниран за "Музикант на годината 2013".

Той е роден през 1980 г. и мнозина помнят многобройните му ученически клавирни концерти в нашия град. След завършването на ІІ СОУ "Проф. Никола Маринов" е приет на първо място в Теоретико-Композиторски и Диригентски Факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров" София, където е запленен от диригентското изкуство и става единственият първокурсник, приет в специалност Оркестрово дирижиране. Устремен в музикантското си развитие като диригент, две години по-късно става първия българин, който успява да издържи кандидатстудентските изпити в Берлинската консерватория и да учи там симфонично и оперно дирижиране. Успоредно със следването си участва в майсторски класове на диригенти от световна величина и печели международни отличия.

През 2011 Йордан Камджалов безпрецедентно става първия чужденец, спечелил конкурса за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала „Heidelberg Schloss Festival” на град Хайделберг, един от най-значимите културни центрове на Германия. Нещо повече – избран е абсолютно единодушно при решаващото финално гласуване на специалното жури, цялата филхармония, целия състав на операта (оркестър, солисти, хор) и 41 видни представители на хайделбергската общественост.

През 2010 става ко-инициатор и президент на Фондация „Йордан Камджалов”, предназначена да подпомага талантливи млади български изпълнители, композитори и диригенти с финансиране на участия в международни конкурси, стипендии за образователни форми в страната или чужбина и престижни изяви на международна сцена.

Не всички слушат класическа музика и следят събитията и явленията в международния музикален живот, но младият маестро от Търговище безспорно е едно от тях. Всеки, който го познава и обича, както и всеки, който само е чувал за неговите успехи и е впечатлен от тях, може да гласува за него и да го подкрепи.

Гласуването е до 25 февруари на http://bnr.bg/horizont/page/muzikant-na-godinata.

Етикети: Роден и израснал в Търговище, днес магнетичният Йордан Камджалов жъне огромни успехи на световната музикална сцена. През 2010 основава фондация, за да подпомага надарени млади български музиканти. Музикант на годината 2011

Публикувана от: Заркова

Коментари

Състудент 11-03-2014 г. / 14:11 ч.
Радваме се на успехите на Йордан, още повече при такава забележителна еволюция! С две малки уточнения - Й. Камджалов НЕ Е бил приет на първо място в НМА, и далеч НЕ Е първият първокурсник приет оркестрово дирижиране, много такива са били приемани.

Пусни коментарvalidate image