Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 57
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 612
Регистрирани: 1762
Най-новият регистриран: krancheto

Новините на Търговище порталът

Музей на траките в Одрин

категория / Свят        дата: 2014-11-12 г. / 11:41 ч.      прочетена: 17798 Музей на траките в Одрин

Областният съвет на Одрин е готов с предложение за изграждане на музей на траките, пишат регионалните медии в граничния град, предаде БГНЕС.

Комисията по евроинтеграцията настоява пред дирекцията по култура и туризъм музеят спешно да бъде изграден, като разчита на подкрепата на общините. Първоначално идеята бе проучванията на историческите източници и археологическите находки да се извършат съвместно с България, но тя  претърпя провал.

"Този музей ще представя историята на големия регион на Балканите, където са живели траките с богата си култура и така ще разберем защо той е наречен Тракия. Одринският регион е в сърцето на Тракия, проучван е във времето от археолозите и разкритите паметници са част от историята на човечеството. Всеки паметник е част от мистерията на културното наследство на Одрин и то трябва да се обвърже с настоящето, специално трябва да се акцентира на долмените, каменните олтари, могилите и обелиските", призовава председателят на комисията Йозджан Союпак, цитиран от в. "Худут".

Союпак определя траките като познавачи на природните тайни, хора с високи познания в медицината и отлични лечители, с важна информация за небесните и земните сили и ресурси.

"България и Турция са страните, които си поделят наследството на траките, но не успяхме да сближим позициите си в посока съвместни проучвания. България обаче отвори паметниците си за света и реализира 10 млн. евро от посещенията на туристите. За съжаление, Турция и в частност Одрин, загърбва уникалните исторически доказателства за траките и малко от тях се знаят. След като не успяхме да съберем данни за тези паметници в България, остава да организираме задълбочени и подробни проучвания в границите на Одринска област", уточнява председателят на комисията Союпак.


Източкник: actualno.com

Етикети: Музей, Траки, Одрин

Публикувана от: admin

Коментари

Пусни коментарvalidate image