Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 71
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 882
Регистрирани: 1762
Най-новият регистриран: krancheto

Новините на Търговище порталът

Риск за рибния хайвер в яз.

категория / Спорт        дата: 2015-05-07 г. / 14:15 ч.      прочетена: 17455 Риск за рибния хайвер в яз.

Членове от Риболовен клуб „Чисти брегове" от Велики Преслав алармираха за проблем с нивото на водните маси в язовир „Тича", който застрашава размножителния сезон на рибите.

„Вече две седмици след влизане в сила на забраната за улов на риба в яз. „Тича", наложена законово поради размножителния период на мирните риби, се наблюдава недопустимо бързо падане на нивото на водите. Тя се е отдръпнала на метри от местата, където до скоро масово хвърляше хайвер и мръстеше рибата, което лишава от всякакъв смисъл установената заради размножителния период забрана за спортен риболов" се казва в отворено писмо на риболовците.

От Клуба изразяват недоволството си и допълват, че безпомощността на институциите за справяне с проблема с бракониерството се обезмисля и идеята им за зарибяване на водоема с над 5 000 шаранчета.

„Настояваме незабавно да се спре падането на нивото на водоема и се задържи в сегашните рамки до приключване на размножителния период на мирните риби, който през настоящия сезон видимо изостава от обичайния календар", се казва още в писмото на риболовците от Клуб „Чисти брегове".

Началникът на ИАРА-Шумен Петко Петков  е заявил, че съвместно с "Напоителни системи" и Басейнова дирекция" е извършена проверка на язовира, която не е констатирала наличието на подобен проблем. По думите на Петков, водата от язовир „Тича" се изпуска постепенно и местата, където рибата е хвърлила хайвера си не са обезводнени рязко.

Етикети: Хайвер, яз. Тича, Риболов, Риба, Зарибяване

Публикувана от: admin

Коментари

Пусни коментарvalidate image