Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 48
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 682
Регистрирани: 1762
Най-новият регистриран: krancheto

Новините на Търговище порталът

80% от българите с рак на езика късно търсят лекар

категория /        дата: 2008-12-08 г. / 21:43 ч.      прочетена: 5901 80% от българите с рак на езика късно търсят лекар

Около 80 на сто от пациентите с карцином на езика у нас се  диагностицират в третия и четвъртия стадий на заболяването, когато лечението е трудно и изходът е неблагоприятен. Това показват данните на Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата (СБАЛО). „Езикът е  изключително достъпен орган, всеки човек може да си види езика. Проблемът е, че дори когато имат оплаквания, хората чакат по 2-3 месецапреди да отидат на лекар. А карциномът на езика се развива много бързо, агресивен е." - коментира д-р Стефан Гергов от отделението  по уши, нос и гърло в СБАЛО. Основна пречка пред ранното диагностициране на рака на езика е подценяването на проблема. Същевременно няколко седмици забавяне може да се окажат фатални. Рискови фактори са тютюнопушенето, злоупотребата с концентриран алкохол, някои травми. Инфектирането с папилома вирус или развалените зъби също могат да са причина за злокачествени изменения.

Най-често ракът на езика се среща във възрастта между 40 и 60 години.  Около една пета от хората с такава диагноза са на възраст под 40 години, като общата тенденция е към „подмладяване" на заболяването. Мъжете боледуват два пъти по-често от жените, но пациентите от женски пол стават все повече. Специалисти съветват при всяко дразнене, болка, неприятно усещане, придружено с промяна във външния вид на езика, да се потърси лекарски съвет, ако всичко това продължи повече от 10 дни.

Етикети:

Публикувана от: r16

Коментари

Пусни коментарvalidate image